top of page

Mungbonen: Ayurvedisch wondermiddel

Bijgewerkt op: 16 jul. 2023

Mungbonen staan héél hoog in aanzien in de Ayurvedische leer. En terecht. In deze blogpost leg ik je uit waarom je absoluut een zakje groene én gele mungbonen in huis moet hebben, om te zorgen voor een gebalanceerd lichaam én een gezonde geest!


Gekiemde mungbonen

Mungbonen:


♥ Balanceren alle 3 de dosha's (Vata, Pitta en Kapha)

♥ Zijn veel gemakkelijker verteerbaar dan andere peulvruchten (mits geweekt in water)

♥ Reinigen je spijsverteringskanaal doordat er heel veel vezels in zitten

♥ Bevatten de meeste proteïnen van alle peulvruchten (24/100 gr.)

♥ Zijn daarnaast een belangrijke bron voor magnesium, ijzer, kalium en vitaminen (C en K)

♥ Stimuleren de spijsvertering

♥ Zijn het ultieme detox-voedsel in de vorm van kitchari of dahl

♥ Stijgen in voedingswaarde, verteerbaarheid en verkoelend effect wanneer ze gekiemd zijn

♥ Zijn heel geschikt voor de zomer, omdat ze in het bijzonder Pitta balanceren

♥ Zijn verkrijgbaar in een groene variant (foto) én in een gele variant (gespleten en ontveld)

♥ Zijn HEEL ERG LEKKER ♥


Past de voeding die jij eet wel bij jou? Kom erachter en boek een voedingsconsult!



Momenteel eet ik ze bijna elke dag. Ik verwerk ze:

♥ in soepen (heerlijk met doperwten en munt)

♥ in salades (zowel gekiemd als ongekiemd)

♥ in dahl natuurlijk (meestal geel maar soms ook groen) Mijn zoontje is er dol op!

♥ in de kitchari (ayurvedisch detoxrecept, hiervoor gebruik ik de gele)

♥ als topping over een curry of over de kitchari of dahl (gekiemd)

♥ bovenop een broodje hummus, kaas of... tja waar eigenlijk niet op

♥ als tussendoortje met een scheut olijfolie, peper, zout en gehakte basilicum (gekiemd)

♥ mijn volgende plan is een pesto maken met bovenstaande ingrediënten plus pijnboompitjes. Lijkt me smullen!!


Mungbonen balanceren ook de mind!

Volgens Ayurveda is een heldere, gebalanceerde mind het gevolg van zuiverheid. Hiervoor is een woord in het Sanskriet: Sattva. Hoe zuiverder de voeding, hoe meer Sattvisch. En hoe meer Sattvische voeding iemand tot zich neemt, hoe zuiverder het systeem en dus ook de mind. Sattva. Mungbonen worden beschouwd als één van de meest Sattvische voedingsmiddelen die er bestaan. In dit lijstje staan ook basmatirijst, ghee, verse melk (dus helaas niet wat wij in de supermarkt kopen), dadels, amandelen en bepaalde kruiden als saffraan en komijn en de meeste verse groenten en fruit.


Wil je meer weten over zuiverende, balancerende voeding bij spijsverteringsproblemen, hormoonklachten of stress?


Handig om te weten:

💦 Het is belangrijk dat je de bonen van tevoren welt in water, liefst een hele nacht maar minimaal 4 uur.

🌱 Het kiemen begint al na 24u. Daarvoor is het belangrijk om de boontjes vochtig te houden, bijvoorbeeld met een nat keukenpapiertje, anders verschrompelen ze.

🟡 Gele mungbonen koop je bij de toko (Surinaams of Indiaas). 🟢 De groene heb je ook biologisch bij de biowinkel of zelfs in sommige supermarkten.


💡De meeste mensen kennen niet de mungboon, maar wél taugé. Taugé wordt gemaakt van mungbonen, hierbij zijn de kiemen alleen verder gegroeid. (Persoonlijk vind ik 'jongere' kiemen véél lekkerder!)


Mijn programma

Ik ben Ayurvedisch voedingsconsulent, massagetherapeut en burn-out coach. In 2012 kreeg ik zelf een burn-out. Na jarenlang zoeken ontdekte ik de kracht van Ayurveda. Intensieve behandelingen en radicale veranderingen in levensstijl hebben me er bovenop geholpen en Ayurveda heeft mijn hart gestolen. Ik ontwikkelde een programma speciaal voor vrouwen op basis van voedingsadvies, massages en life-style coaching. Inmiddels helpt ik al jarenlang vrouwen bij het herstellen van stress- en hormoonklachten.




18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page